Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
Na świecie po kannabinoidy (np. marihuanę, haszysz, syntetyczne imitacje) sięga ok. 182,5 miliona ludzi (3,8% populacji). Używanie marihuany („rekreacyjne”) jest legalne w 10 stanach. „Medyczna marihuana” jest legalna w 33 stanach USA. Co najmniej 18 milionów Amerykanów obecnie używa marihuany. W Izraelu co najmniej 30 tysięcy pacjentów sięga po [...]
[...] zatrudnieni przez Exponent, Inc., a Exponent, Inc. w tym czasie był podwykonawcą projektu dla „Juice Products Association”. I tak właśnie buduje się pozytywne wyniki metaanaliz. Jak jest w rzeczywistości? Ogólnie, wg badań picie soków owocowych i napojów słodzonych wcale nie musi mieć dobroczynnego skutku dla zdrowia: Schulze MB i [...]
[...] nie będą one miały negatywnego wpływu na zdrowie. W tym przypadku kluczem do zdrowia i utrzymania wagi jest umiar. Materiały dodatkowe dla zainteresowanych Zanim przytoczysz wyniki badań, pamiętaj, iż nie muszą być one miarodajne. W większości wypadków za redukcję masy ciała odpowiada zmiana stylu życia i zmniejszenie podaży energii w diecie. [...]
W pierwszej części tekstu określiłem, jakie badania lekarskie warto wykonać przed i po cyklu na SAA. Zapewne sięgasz po doping z sobie znanych pobudek. Najczęściej sterydy anaboliczno-androgenne mają służyć do zwiększania masy, siły i mocy mięśni. Nie zawsze stosowanie dopingu ma uzasadnienie. Z pewnością musisz liczyć się z niebagatelnym wpływem [...]
[...] „Aga in America”, banany powodują większą odpowiedź insulinową, w porównaniu do chleba (oczywiście użyto tylko 40 g chleba i aż 120 g bananów, co też mogło mieć wpływ na wyniki). Wbrew temu, co twierdzi „Aga in America” owoce wywołują odpowiedź insulinową, nie są transportowane bez pośrednictwa insuliny (tak trafia do organizmu tylko część [...]
[...] 17-godzinnej regeneracji, po podawaniu kreatyny odnotowano 19.2% wzrost osiągów przy maksymalnej intensywności wysiłku, w grupie glukozy zmiana nie była zauważalna. Wniosek: wyniki sugerują, że suplementacja kreatyną z jednoczesnym przyjmowaniem glukozy w ciągu 17 godzin po szybkiej utracie masy ciała nie przyspiesza odbudowy masy ciała, jednak [...]
[...] na różnego rodzaju szkoleniach, przy zawodach biegowych, pływackich, nordic walking, triathlonowych, kolarskich. Najprościej skwitować tę kwestię następująco – na wyniki sportowe pracuje się miesiącami, na uzyskanie poziomu krajowego – czasem całe życie. Podsumowanie: stosowanie nielegalnych lub nieprzeznaczonych dla sportowców [...]
[...] może być groźne dla zdrowia (nasilona z wiekiem, aromatyzacja, zwiększenie się hematokrytu, a nawet wpływ t. na czynniki krzepnięcia – choć różne badania przynoszą różne wyniki w tej kwestii). Kiedyś próbowano stosować różnego rodzaju androgeny w terapii nowotworów, ale obecnie jest to zarzucona metoda. Prawdopodobnie, aby wystąpił rak,muszą [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] częstość występowania zaawansowanego raka (z przerzutami i/lub kończącego się śmiercią). Nie trzeba dodawać, jak ważna jest obecnie profilaktyka antynowotworowa. Ponadto wyniki badań sugerują np. iż pośrednio poprzez różne mechanizmy witamina D ma wpływ na infekcje dróg oddechowych i np. zapalenia płuc. Metaanaliza Cochrane z 2014 r. [...]
Wiele osób lekceważy wpływ alkoholu na wyniki sportowe, niektórzy nawet źle interpretują wyniki dotyczące picia alkoholu i poziomu testosteronu we krwi. Dziesiątki lat krążą mity o tym, iż piwo dobrze robi na „zakwasy” oraz o tym, iż alkohol chroni przed zatruciami pokarmowymi. Właściwie na ten temat mógłbym napisać książkę. Nie [...]
Środki pobudzające ośrodkowy układ nerwowy były początkowo wykorzystywane przez sportowców w celu poprawy wydolności (fizycznej, umysłowej) w dniu zawodów. Od początku istniały dowody na to, że mogą być związane z nagłą zapaścią lub śmiercią, zwykle z powodu zatrzymania akcji serca i/lub niewydolności układu oddechowego, szczególnie podczas [...]
[...] i masy mięśniowej). W badaniu Rogersona S. i wsp. sprawdzano: czy podawanie 3.5 mg / kg masy ciała testosteronu 1 x na tydzień może zwiększyć siłę mięśniową i polepszyć wyniki sprintu w ciągu 3-6 tygodni, czy da się wykryć stosowanie testosteronu wg norm WADA, tj. zaburzenia w proporcjach testosteronu do epitestosteronu (4:1). O co chodzi z [...]
W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]
[...] często stosują je osoby mające różnorakie zaburzenia, a niekoniecznie stosowanie SAA musi znaleźć przełożenie na agresywne czy antyspołeczne zachowania. „Uzyskane wyniki badań wykazały, że nadużywanie alkoholu wpływa kryminogennie na przestępczość seksualną, zwłaszcza w koincydencji z trwałymi anomaliami osobowości oraz organicznym [...]
[...] w godzinach porannych, a następnie wyrównuje się w ciągu dnia i zmniejsza się na wieczór” - może być 1000 innych przyczyn. Ogólnie rzecz biorąc większość ludzi ma lepsze wyniki sportowe trenując w godzinach popołudniowych. Zrzucanie winy tylko na kortyzol nie ma żadnego sensu tym bardziej, iż u zdrowego sportowca poziom kortyzolu po średniej [...]
[...] tym rzekome dowody, np. dotyczące wpływu na odczuwanie sytości przez węglowodany i tłuszcze, wcale nie są jednoznaczne, gdyż w grę wchodzi tu zbyt wiele czynników. Ogólnie, wyniki badań sugerują, iż dla utrzymania sytości korzystne są diety wysokobiałkowe. Na chwilowe odczuwanie sytości ma wpływ nawet wysokobiałkowa przekąska (np. baton F**king [...]
Leptyna i grelina regulują podaż pokarmu, łaknienie – mogą odpowiadać za utrzymanie homeostazy energetycznej. Wielu współczesnych „dietetycznych guru”, pisarzy, dziennikarzy powinno swoje książki i artykuły umieszczać w dziale „fantastyka naukowa” lub „bajki”. Po przejrzeniu kilkunastu książek w księgarni przestaniesz dziwić się, czemu ludzie nie [...]
Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]